Het belang van laboratoriumuitslagen bij het opstellen van een diagnose is in de loop der tijd steeds belangrijker geworden. Daarnaast is de variatie aan bepalingen die uitgevoerd kunnen worden explosief gestegen. Dit heeft ertoe geleid dat het laboratorium een van de eerste afdelingen in het ziekenhuis was, waarbij automatisering een belangrijke component is gaan spelen in het proces op de afdeling.

De grote hoeveelheden materiaal, de relatief eenvoudige testen van de chemie zette de trend voor automatisering op het laboratorium. De andere onderdelen binnen het laboratorium sluiten hier gestaag bij aan.

De rol van automatisering in het proces neemt steeds verder toe. Waar in het begin het Laboratorium Informatie Systeem (LIS) een manier was om digitaal aanvragen en uitslagen te bewaren, is het LIS tegenwoordig aan een grote verscheidenheid van systemen gekoppeld:

  • EPD, ontvangen aanvragen en versturen van resultaten;
  • Aansturen van analyse apparatuur rechtstreeks, dan wel via middleware apparatuur;
  • Overheidsdatabanken, zoals ISIS-AR van het RIVM;
  • Apotheek Informatie Systeem (AIS): medicatie spiegels en nierfunctie;
  • Beeldmanagementsysteem, onder andere voor coupes van de pathologie.

In de eeuwige strijd voor kwaliteitsverbetering en proces optimalisatie maakt het ICT-landschap binnen laboratoria continue ontwikkeling door. Van ‘tracks’ die automatisch materialen tussen verschillende analyse apparaten transporteren, naar -systemen die professionals op laboratoria extra inzichten geven tussen de uitslagen van de patiënt tot digitale afname registratie.

Beter Healthcare adviseert u graag over uw strategie en denkt graag met u mee over nieuwe innovatieve toepassingen. Daarnaast ondersteunen wij  uw organisatie graag bij uw:

  • Implementatie en upgrade LIS
  • Logistieke procesoptimalisatie
  • Communicatie via eenheid van taal

Uiteraard denken wij graag met u mee. Wilt u meer weten over wat wij voor uw organisatie kunnen betekenen?
Neem dan contact met ons op! Wij staan uw graag te woord.